Pentru că am ceva cunoștințe în domeniu, și dintre două picturi știu care e pictată de Klimt sau care de Polock, astăzi am să vă vorbesc despre cum poți evalua un obiect de artă. Fie el și de valoare mică.

În primul rând cu tablourile e aproximativ și relativ (nu știu de ce am ales relativ) ca la vinuri. Cu cât sunt mai vechi, cu atât mai valoroase. Unele sunt picturi document. Altele au căpătat valoare în timp, după moartea pictorului, autorului.

Așa că vorbim aici despre cum poți evalua un obiect de artă ca necunoscător. La o primă vedere. Și în momentul prezent, 2020.

#1 Semnătura

După semnătură îți poți da seama al cui e tablouri. Cum circulă și multe falsuri atât de bine realizate, nu poți fi sigur doar de asta. Dar e un punct de referință. Atenție, reproducerile nu sunt ilegale pe piața de artă.

#2 Vechime

Dacă tabloul e și datat, cu atât mai bine. E mai valoros cu cât e mai vechi și cu cât pictorul are o cotație mai mare la casele de licitații și pe această piață.

Dacă e dintr-o anumită perioadă importantă din istoria artei și este un tablou reprezentativ pentru acea perioadă…ai dat lovitura. Nu ai fi singurul care s-a trezit cu un Polock cumpărat pe 3 dolari și care valora 3 M de dolari.

Astea sunt însă rarități, la fel cam ca floarea de colț.

#3 Frumusețea lui

Îți place tabloul? Foarte bine. Deja are o valoare. Îl vrei? Are o valoare și mai mare. Vrei neapărat să-l cumperi sau altcineva vrea cu tot dinadinsul să-l cumpere, super. E valoros, indiferent de cine e pictat. Valoare le-o dau oamenii, adică noi, nepictori. Admiratorii și/sau pasionații de artă.

Pe final

Acestea sunt doar câteva criterii pe baza căruia poți evalua un obiect de artă. Dacă ai în mână o sculptură de Brâncuși să spunem, la momentul prezent, fi sigur că aia costă enorm!