A câștiga bani nu este singurul lucru important atunci când vine vorba de finanțe. Cheltuielile dar mai ales economiile sunt la fel de importante ca câștigarea veniturilor. Așadar este important și pe ce cheltui banii (pentru că unele cheltuieli sunt utile, ca: plata facturilor, investiții, sănătate, educație) dar și câte economii ai.
Există multe rețete pe net de economisire, la fel și prin cărți de educație financiară (dacă ai un mentor financiar, e și mai bine) Nu toate ți se potrivesc. Încearcă cât mai multe și vezi care este cea mai bună. Iată mai jos trei sfaturi despre economisire:
#1 Pune 10% deoparte din tot ce câștigi
O metodă de economisire ar fi să pui 10% deoparte din tot ceea ce câștigi, bani de care să nu te atingi niciodată. Conform cărții Secretele minții de milionar acești bani reprezintă gâsca de aur. Adică banii care vor atrage alți bani, conform principiului banii la bani trag.
În același timp, și conform spuselor autorului cărții amintite mai sus, trebuie să pui 10% deoparte și pentru distracții. Acești bani vor fi cheltuiți în fiecare lună pentru ieșiri și pentru a te răsfăța. Așadar, 10% economisire, bani care nu vor fi cheltuiți niciodată și 10% pentru distracții, bani care se vor cheltui în fiecare lună.
#2 Pune 1 LEU sau 1 EUR deoparte în fiecare zi
O altă metodă de a economisi ar fi punerea într-un cont de economii a 1 LEU pe zi. Da, ați auzit bine, 1 LEU. Această metodă creează obiceiul, care este cel mai important, de a pune bani deoparte. Astfel, în timp, poți ajunge să pui mult mai mult deoparte pentru că tu dai semnale creierului că vrei să economisești, iar prin asta nu faci decât să atragi mult mai mulți bani la tine.
#3 Pune 5% deoparte din ce câștigi chiar dacă ai datorii
Și cei care au datorii au posibilitatea să economisească și nu trebuie să ajungă să fie disperați din cauză că în cazul lor nu se poate. Ei bine se poate să economisești și având datorii. Vei plăti datoriile și în același timp 5% din ce câștigi, foarte puțin adică, îi pui într-o pușculiță virtuală (cont de economii) sau, de ce nu, fizică.
Alte sfaturi
De reținut faptul că, chiar dacă nu pui sume mari deoparte, tot poți face economii și la vârste înaintate care la bătrânețe îți vor prinde bine. Există unele persoane care au început să economisească chiar la 50 de ani, care au făcut o mică avere, și care au devenit bogate în cartierul lor. Așadar niciodată nu este prea târziu să economisești. Totuși cel mai indicat este să începi cât mai devreme. Chiar acum, când citești acest articol, dacă ai un leu în buzunar, pune-l deoparte într-o pușculiță, într-o cutie, într-o carte, sau orice mai găsești pe acasă. Mâine fă la fel. Vei vedea astfel că începi să faci din ce în ce mai mulți bani.
O chestie destul de cunoscută de toată lumea, legat de economii, este a avea deoparte 3 salarii lunare, bani pentru urgențe, cum ar fi urgențe medicale sau evenimente în familie. Așadar dacă tu câștigi 3000 LEI pe lună, pune deoparte în cont 9000, bani de care nu te vei atinge decât în situații neprevăzute, de exemplu îmbolnăviri, nunți, înmormântări, etc.
Un alt tip legat de economii ar mai fi faptul de a avea întotdeauna la tine, în portofel, într-un buzunar ascuns al portofelului tău, 200 LEI. Nu știi niciodată când ai nevoie de cash, se poate ivi orice, așa că vei fi pregătit.
Îți recomand să-ți cauți un mentor financiar care poate fi din familie sau din afara ei. O persoană serioasă, despre care știi că este bogată și te poate ajuta prin sfaturi și îndemnuri să ajungi și tu prosper din punct de vedere financiar. În cazul în care nu vrei un mentor poți începe să citești cărți de educație financiară precum Secretul minții de milionar sau Cel mai bogat om din Babilon.
Comenteaza