…sau apartamentele.
Există în opinia mea patru mari şi importante moduri în care se înfățişează casele sau blocurile, clădirile în general.
Mă refer aici la aspectul exterior. O să vorbim şi de interior dar mai pe urmă.
Trei tipuri de case:
1. Cu fațadă modernă:
Fie că e fațada văruită cu var lavabil peste adeziv şlefuit bine, fie că este vorba despre casă cu fațadă din aia scumpă zgrunzuroasă, peste adeziv şlefuit bine, e fațadă modernă. Acest tip de fațadă a apărut în țară la noi la vreo câțiva ani după revoluție
Nu contează culoarea. Se pot recunoaşte uşor după exterior, pentru că este color.
Simplu de reținut: fațadă cu var sau material din ăla grunzuros modern, colorat (care e mai scumpă), dar mai apreciată pentru că e mai aspectuoasă.
Astea predomină – cele colorate. Fie că este vorba despre apartamente sau case, predomină, chiar şi în străinătate acest tip de lucrări de construcții.
Interioarele sunt de obicei din rigips sau pereții reamenajați cu un strat de glet. Glet care ulterior se văruieşte.
Mobila poate fi oricum. Modernă, mai puțin modernă, cum ar fi din PFL, nu prea contează. Cele din lemn de nuc sau esențe mai scumpe valorează mai mult dar le poți lăsa moştenire la familie, nu rumeguş ci chiar mobila, dacă e bine întreținută chiar şi peste ani.
2. Cu fațada de lemn sau din lemn:
Casele din lemne vechi sunt cele mai apreciate, pentru cunoscători. Şi când spun vechi mă refer la alea de la bunici sau străbunici, aşezate pe fundație de piatră.
Au început să apară şi noi de lemn dar nu au spectul învechit şi plin de amintiri. Casele noi de lemn inspiră doar căldura căminului şi au un aspect rustic. Au aspect plăcut, sunt sănătoase din punct de vedere al oxigenării, etc. Materialul este mult mai ieftin, dar mai greu de prelucrat, mai scump de asamblat tratat şi aşa mai departe. Montarea însă este mai uşoară
3. Din piatră sau alte materiale ultramoderne care imită piatra:
Da, sunt şi acest tip de materiale. Sunt de obicei foarte greu de făcut şi din acest motiv sunt şi mai scumpe. Trebuie să se aşeze piatra bine, trebuie să fie mortarul bun, anotimpul şi vremea pe care se îmbină pietrele trebuie să fie optime.
Au un aspect rigid, serios, impun un oarecare respect şi frică. Pot rezista probabil sute de ani.
Sunt mai rare. Se găsesc şi pe la pensiuni sau cabane dar mai mult la mănăstiri sau obiective militare. Alea sunt alea oamenilor cu bani şi influență sau de vițe nobile.
Toate aceste tipuri de case se construiesc în funcție de ce ai nevoie. Pentru casele normale oamenii sănătoşi la cap folosesc primul tip.
4. Fațade vechi „în calciu”:
Sau cum se foloseau înainte la „morişcă”. Cu fațadă stropită cu un tip de piatră albă, măcinată. La îmbinări şi colțuri făcute cu un fel de tencuială sculptată.
Fațada acestor case se construia pe timpul lui Ceauşescu de obicei mai mult însă a rămas şi acum.
Acestea sunt apreciate, şi se găsesc cam rar. Încep să fie din ce în ce mai apreciate şi nu mai sunt considerate kitch ci dimpotrivă, o chestie manuală greu de făcut şi care nu se mai produce.
Comenteaza