Atragerea iudeilor către credința Creștin-Ortodoxă a fost un proces de durată și nu pe deplin înfăptuit. Reminescențe din vehea lege încă dăinuie și acum.

Evreilor le-au plăcut în mod special valorile, trocul cu tot felul de obiecte și comerțul. Și încă le plac și acum. Felul în care fac ei comerț este imbatabil. Întotdeauna aceștia au fost respectați de către oamenii inteligenți și bogați pentru că sunt practici. În afară de asta istoria ne-a învățat că ei, evreii și urmașii lor, știu să se descurce în orice situație. Sunt adaptabili și au simțul banilor.

Ce a făcut însă mai exact ca mulți dintre ei să creadă în legea nouă? Poate faptul că aici este puterea și aici sunt banii. Se știe că au fost persecutați pe timpul imperiului nazist. Erau persecutați nu pentru faptul că nu ar fi făcut parte din rasa ariană ci pentru faptul că părea că nu munceau. În timp ce toți cei care munceau nu aveau nicio lețcaie, evreii doar cumpărau și vindeau și erau plini de bani. Asta a dovedit că evreii au un simț al banului dezvoltat și abilități sociale. Mai mult decât atât, prețuiesc un ban când îl au. Adică sunt zgârciți până la ultimul ban și nu ascund asta.

Evreii sunt cea mai inteligentă rasă de pe pământ pentru că pătrund în esența lucrurilor, au o gândire de esență, și sintetizează în cel mai strașnic mod.

Cum s-a petrecut așadar trecerea multira dintre evrei către ortodoxism?

Ne uităm puțin în istorie și vedem pe Nicolae Steinhardth că acesta a fost persecutat de către regimul comunist. A fost închis, interogat nopți în șir și supus unor chinuri greu de imaginat. Acolo, în pușcăriile comuniste a descoperit taina Hristică. Existau multe persoane din cadrul bisericii care erau închise în celulă cu el sau alăturate. În mod inevitabil a descoperit calea care îl făcea fericit din nimic – calea credinței.

Citind din Jurnalul fericirii, carte scrisă ca ascultare față de starețul mănăstirii la care s-a retras după eliberarea din penitenciar, la Rohia, vom vedea că acesta a găsit bucuria într-un creștinism. Sau în câteva simple acte, sau taine mai bine-spus. În taina botezului, în taina sfintei euharistii și așa mai departe.

A fost un trăitor acest Steinhardth. Dacă te uiți mai bine la poza sa de când era în sicriu vei vedea că era cu un zâmbet pe față. Cum se poate însă ca un om trecut prin atâtea persecuții, bătăi, interogatorii, supus torturilor psihice și fizice și uneori privat de somn să fie totuși fericit?

Iată un subiect de gândire.

Alți evrei i-au urmat exemplul și probabil mulți au fost asimilați prin căsătorii sau prin intrarea în grupuri sociale de religie creștin ortodoxă și au găsit că este bine așa. Dacă este să vorbim strict din punct de vedere religios vedem că ei au descoperit ceea ce în creștinism se cheamă calea. O cale înspre bine.

Nu este cu putință să-ți închipui prin ce chinuri au trecut evreii. Asta însă i-a făcut mai puternici și le-au ascuțit simțurile, inclusiv simțul valorilor, inclusiv al banilor.

De unde deducem că suferința poate înfrumuseța un om din două sau chiar trei puncte de vedere: moral, material și fizic.

Titlul articolului însă este despre trecerea la creștinism a evreilor. Aceștia nu au fost forțați în niciun caz să-și părăsească religia ci doar au trecut cu un singur pas înspre ortodoxie, prin actul botezului.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank