Cartea Comportament inadecvat – nașterea economiei comportamentale a câștigat Premiul Nobel pentru Economie și este scrisă de Richard H. Thaler, economist, în baza unor studii, pe parcursul a mai multor ani. A necesitat multă muncă și efort din partea autorului și este o carte de specialitate disponibilă și publicului larg.

Cartea este despre o nouă ramură a economiei – economia comportamentală iar autorul ei a fost considerat un intrigant și un rebel tocmai pentru că vede economia cu alți ochi decât predecesorii lui. Din perspectiva autorului toți suntem oameni și luăm decizi iraționale și nu raționale.

Thaler chiar desparte cele două categorii teoretice de economiști și îi denumești Econi (raționali) și Oameni. Vă spun de pe acum concluzia personală pe care am tras-o după ce am citit cartea: economia trebuie să fie bazată mai mult pe intuiție și sentimente decât pe logică (rațiune).

Cartea a revoluționat științele economice prin metode academice unanim acceptate, economia comportamentală fiind acceptată însă după mulți ani de studii și muncă, și are baze științifice bine-fundamentate. Vom vedea chiar la sfârșitul cărții că economia comportamentală nu se poate aplica la nivel de macro economie, dar îi poate da nuanțe.

Unele chestii practice pe care le află de aici ar fi efectul înzestrării și despre cum un obiect poate căpăta o valoare mult mai mare în viitor decât valoare lui în prezent. Putem da ca exemplu o sticlă de vin, cunoscut fiind faptul că vinurile cresc ca preț pe măsură ce se învechesc.

Se mai vorbește în carte și despre voință și aici iar putem da ca exemplu tot un obiect a cărui valoare atinge maximul într-o anumită perioadă, să spunem 3 ani. Cel care va avea răbdarea necesară, 3 ani, până respectivul obiect atinge prețul maxim posibil, este câștigătorul.

Tot în această carte aflu despre bugetul fungibil, care se poate aplica și unei familii. Oricât ai împărți banii pentru diferite tipuri de cheltuieli, până la urmă se ajunge la un buget comun, denumit buget fungibil.

Prin Econ se înțeleg un economist pur-teoretician și este o noțiune. Econul este diferit de Omul de rând. Teoretic acestea două sunt două ființe complet diferite. Una rațională, altă care acționează în baza sentimentelor mai mult, irațională. Thaler reușește la nivel academic, prin cartea sa, să demonstreze că trăim într-o lume de oameni și nu de mașini-economice.

Unul dintre multele sale studii redate în carte este despre predicțiile în baza unor date inconsistente (cred că se poate aplica și la pariurile sportive asta) și despre cum în baza unor date inconsistente predicțiile sunt extreme dar și identice la majoritatea celor care prezic.

Dacă ar fi să mai menționez o idee din carte aceasta ar fi costurile irecuperabile. Luăm ca exemplu mâncare care rămâne din farfuria de mâncare de la o masă. Un Econ va arunca la gunoi ceea ce nu poate mânca. Un Om nu ar face asta. Din acest punct de vedere Econi sunt mai reci, și gândesc mai pragmatic.

Concluzii finale în urma lecturii cărții

-Economia comportamentală (intuitivă) în zilele noastre învinge, economia clasică nemaifiind valabilă dar nu la nivel de macroeconomie, care uneori, totuși, mai poate căpăta mici nuanțe de economie comportamentală.

-Până la urmă se ajunge la același buget, un buget comun (în familii de exemplu) indiferent de cum l-ai distribui pe cheltuieli (utilități, excursii, educație, etc). Bugetul practic este fungibil.

-În baza unor date inconsistente predicțiile sunt exagerate și aproximativ identice la majoritatea celor care prezic.

-Un obiect poate căpăta o valoare mult mai mare decât cea inițială dacă avem destulă răbdare ca valoarea acelui obiect să crească (ex. o sticlă de vin).

-Te bați de cele mai multe ori degeaba pentru primul loc la o licitație. De cele mai multe ori ne înșelăm cu privire la ce e mai bun și tindem să dorim cât mai repede, negândind pe termen lung, și mai la rece. Practica și experimentele au demonstrat că primul loc și banii cheltuiți pentru el poate însemna după mai mulți ani: pierdere din punct de vedere economic.

blank

 


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank