În ultima perioadă tot mai mulți tineri renunță la joburi cu program fix, în detrimentul freelancing-ului. Motivele sunt ușor de imaginat: colegii agasanți, toanele șefului, faptul că munca nu le este întotdeauna apreciată sau timpul petrecut pe drum până la birou. În tot acest timp, companiile se arată tot mai deschise în a angaja freelanceri și colaboratori.

Dacă în România 7% dintre angajați sunt freelanceri, în America lucruile stau cu totul altfel, acolo peste 34% au optat deja pentru o carieră din confortul propriei locuințe. Ceea ce era de așteptat, în contextul în care la ei sunt mult mai multe școli private și cursuri cu plată, vorbim deci despre  o altă mentalitate. Să fii pe cont propriu nu este deloc ușor și cere multă răbdare și curaj, mai ales că în primele cinci luni nu vei avea cine știe ce venituri. Cei mai mulți tineri se așteaptă la câștiguri fabuloase încă de la început, iar lipsa unui profil de încredere pe site-urile de freelancing, care se construiește în timp, nu le garantează proiecte constante. Ei trebuie să învețe să aibă răbdare, să fie rapizi și eficienți, pentru că la urma urmei, pentru asta vor primi 80% din total plată.

Atunci când renunță la jobul cu program fix, tinerii nu își planifică tocmai cel mai bun program. În freelancing, ca și în orice alt tip de muncă, trebuie stabilit de la început câte ore ești dispus să aloci pe zi unui proiect și căutării de noi clienți. Specialiștii recomandă un program normal de muncă, pentru că de multe ori, cei cu care ajungi să colaborezi lucrează de la 9 la 18 și dacă te apelează în acest interval, ideal este să te și găsească.

Acei oameni care-ți spun că nu te pot plăti, însă te ajută să-ți lărgești portofoliul și te vor recomanda altor persoane pe viitor, trebuie evitați. Poate că nu au nicio intenție în a face rău cuiva, însă de obicei nu apare niciun alt proiect, iar efortul trebuie întotdeauna recompensat.

Tinerii care abia au început să lucreze pe cont propriu, nu ar trebui să se culce pe o ureche. Odată ce apare un client, nu trebuie să se oprească din căutarea altora, pentru că atunci când se încheie proiectul, va rămâne fără altceva de făcut, respectiv alți bani de încasat.

Printre cele mai cunoscute domenii de freelancing:

Design

Aici cele mai multe oferte pe site-urile de freeelancing sunt pentru site-uri web, reviste, postere, jocuri pe PC, logo-uri sau print-uri publicitare. Musai trebuie să existe cunoștine de Photoshop, Ilustrator, Quark Xpress, 3D Max sau Macromedia Dreamweaver. De obicei există o licitație, mai clar: clientul postează un brief, iar cei care vor proiectul muncesc înainte, postează ceea ce au lucrat, iar dacă le este ales ei primesc plata.

Content Writing

Scrii pe domenii variate, însă să știi doar să scrii nu e suficient. Trebuie să ai și cunoștințe de SEO. Aici ești remunerat fie la oră, unde odată ce ai cumulat experiență poți primi între 20 și 70 de dolari per oră, ori în funcție de numărul de cuvinte.

Cele mai populare site-uri de freelancing:

#1 Freelancer.com 

cea mai mare platformă de acest tip din online după numărul de utilizatori înscriși și de proiecte postate. Aici se percepe un comision de 10% din total sumă încasată pe proiect de către freelancer. Banii sunt retrași din cont, în momentul în care freelancerul acceptă un proiect. Peste 19 milioane de useri au publicat mai bine 9 milioane de proiecte, până acum pe freelancer.com;

#2 Peopleperhour.com

 – munca plătită la oră;

#3 Constant-content.com

– copywriting;

#4 Upwork

Aici, freelancerul poate fi plătit pe oră sau pe proiect. Pentru proiectele cu plată la oră, prestatorul cere plata o dată pe săptămână. Pentru proiectele fixe, freelancerii sunt plătiți după ce au dus la final proiectul. Pe upwork se poate plăti cu Visa, Mastercard, American Express sau PayPal. Upwork are un comisin cuprins între 5% și 20% din valoarea proiectului, bani care sunt retrași din contul tău atunci când accepți un proiect. În prezent, pe Upwork sunt peste 129 de job-uri în domeniul: digital art.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL blank

    Acest formular folosește Akismet ca să reducă spamul. Află cum sunt procesate datele tale.