Și ce ne oferă comunitatea nouă?
Din cele mai vechi timpuri oamenii sau constituit în triburi sau pâlcuri, fiecare având o îndeletnicire.
Ei ofereau comunității, tribului hrana. Ce mai vânau ei pe atunci cu săgeți sau arcuri. Le aduceau acasă, le foloseau pielea pentru îmbrăcăminte iar carnea pentru hrană. Astfel tribul era bucuros că are ce mânca iar femeile și restul membrilor tribului le ofereau protecția lor sau alte servici, gen vraci, care îi vindeca de anumite boli.
Am scris aceste rânduri ca un eseu scris de către o școlăriță de clasa a 6-a. Totuși este ceva adevăr în ele.
Trebuie să oferi servicii, să muncești pentru cei de lângă tine dacă ai nevoie de plată. Cei de lângă tine muncesc și ei la rândul lor o altă meserie pentru care și ei la rându-le sunt plătiți.
În aceste condiții favorabile dezvoltării muncii online, am pus întotdeauna preț pe etică, corectitudine, morală, fie ea și creștină.
Însă nu. Se pare că mai sunt și țepari. Vă spusesem sau nu, am primit un contract pentru a promova un site care se ocupă de sondaje de opinie online. Costul îl stabilisem la 100 de EUR/articol. Dincare eu urma să plătesc statului 10% drepturi de autor.
Downloadez contractul în format PDF și încep să-l citesc…greșeli gramaticale una după alta, virgule puse la începutul următorului enunț, și nu la sfârșitul primului. Fără diacrticice. Numerotarea articolelor, ba este de ex. cu 14.1 ba cu 14. 1.
Greșeli și limbă confuză și stâlcită din care ar reieșea până la urmă cumva că EU trebuie să plătesc compania pentru care muncesc, nu ea pe mine. Iar dacă nu o plătesc la timp mi se impută 0.5% penalizări pe zi.
Nu am semnat niciun contract și nici nu l-am citit tot, că vomitam pe tastatură dacă mai citeam. Am mai pățit-o și mi s-a bulit. Așa că a trebuit să cumpăr o tastatură nouă.
Stau și mă gândesc cât de prost poți crede un om care a citit cărți care încep cu toate literele din toate domeniile. De la literatură la istorie, legislație, filosofie, manuscrise cât de prost poți să-l crezi că el nu știe să citească printre rânduri.
Există două variante în acest caz. Pentru că există prezumția de nevinovăție de care poate beneficia orice persoană. Așa că cel care a întocmit acest contract, nu a mai întocmit niciodată unul asemănător, și e prost.
Varianta cealaltă în care eu sunt prostul. Însă stau și mă gândesc ce semn le-am dat eu lor că sunt prost? De obicei când vezi ce scrie cineva sau cum se comportă poți pune etichete dacă sunt proști. Au un semn, fac ceva stupid sau se comportă într-un așa fel încât îi distingi. Eu stau și mă gîndesc la mine care a fost semnul prostiei. Că nu am ridicat nicio cârpă galbenă în sus fumegândă și pe care să scrie prost.
Cel mai simplu se putea rezolva printr-un contract pe UpWork. Unde am mai lucrat. Acolo agreement-urile sunt altceva și nici nu se pune problema să le semnezi, că odată dce ai dat accept jobului te apuci de treabă să-ți iei cât mai repede banii.
În schimb, băiatul cu contractul, după ce că nu știe unde se pune virgula și nu, mai pune de la el cratime, poate are mai multe și rămâne cu ele de se înveghesc în pod, și nici cu diacritice nu scrie. Iar la cotract, ba îmi spune art, nr, din contract, ba direct nr articolului.
Eu nu mai pricep nimic. Dacă asta este generația care trebuie să ne conducă țara pe viitor mai bine mă mut în alta.
Că măcar acolo nu mai pot face gât că mi se greșește, atât timp cât nici eu nu o stăpânesc bine.
Dar nenorocita asta de limbă română, atât de clară e…Îți oferă și ajutoare să înțelegi la ce se referă sintagme, e dulce, e frumoasă, de să să ne batem joc de ea?
Comenteaza