Este o carte pe care mi-am autoimpus să o citesc. O consider obligatorie. Poate nu de dragul istoriei cât de dragul acestui autor titrat căruia nu i-am citit nici măcar o carte.

Am ascultat-o cartea deoarece este și audiobook. Însă nu până la capăt. Îmi place să citesc. Așa disting mai bine și dibuiesc mai bine ceea ce vrea să spună autorul. Cu toate că nu e o carte cu mai multe sesnuri. Adică ce zice, aia e.

Istoria adevărată și ce și cum s-a întâmplat nu știe nimeni cu adevărat. Chiar Neagu Djuvara spune asta. Însă măcar o idee să ne facem despre cum s-a închegat și format acest popor. Cum am fost influențați, luptele pentru putere, asupririle, și până aproape în prezent.

O consider o carte de căpătâi față de alte persoane pentru care cartea de căpătâi face parte din categoria jocuri și se numește As. Și eu joc poker sau alt genuri de jocuri de acest fel. Însă nu am făcut o pasiune pentru ele. Până la urmă e treaba fiecăruia cum și ce face.

Nu am terminat de citit cartea. Sunt aproape de jumate. Traseul formării românilor e unul întortocheat și complicat din câte am citit. Și totodată simplu. Suntem aici de pe timpul tracilor, sau dacilor. Am fost ocupați de romani și alte popoare. Sau asupriți mai bine spus. Sau colonizați. Limba am păstrat-o de la romani, limba latină. Fie ea și cu multe influențe.

Ceea ce mi-a plăcut din cât am citit până acum este povestea podului de peste Dunăre a lui Apolodor din Damasc. Pod care, când au apărut pericole dinspre nord, romanii și l-au dărâmat singuri pentru a tăia calea de acces agresorilor.

Recomand cartea, fie ea și în format audio, tuturor celor care vor să știe despre neam. Căci până la urmă suntem un mare neam. Avem aceeași limbă.

Or Djuvara nu spune aici în carte istoria României, ci a românilor. Ceea ce este cu totul altceva. Am dat vreo 30 și ceva de RON pe carte pe Apple Books. O găsiți și AICI în format audio dacă vă este mai confortabil. Este și mai mișto, ca o povestioară spusă frumos din care reții multe. Chestia este că mie îmi place să citesc și de-aia am achiziționat-o în format scris. Dacă o vrei în format scris și printat mai este AICI o bucată. S-ar putea să se retipărească pentru că văd că tipăritele s-au epuizat. Sau pe la târguri de cărți să o găsiți.

În orice caz, dacă totuși vrei să ai habar cât de cât de unde provenim, cam ce ne-a influențat, cum am luptat și evoluat ca popor până la forma la care astăzi ne aflăm, îți recomand cu drag această carte. Este și de interes și consider că este in interesul fiecărui cetățean să-și cunoască patria și istoria pe cât se poate. Pentru că adevărul adevărat nu-l știe nimeni complet.

Așa că mă apuc să continui ceea ce am început, adică această carte. Seară faină!