Aș scrie acest review de carte ca o bufonerie, ca o perlă de BAC demnă de râs și de luat în seamă într-o culegere de perle de BAC care să dăinuie mult timp. Nu mă lasă inima. Vom vedea totuși dacă va ieși din acest articol review de carte vreuna măcar.
Cartea am cumpărat-o de pe Apple Books însă o găsiți și pe Elefant sau Emag.
Cartea despre care vorbim astăzi este Povestea vieții mele – Casanova. De ce am ales să citesc această carte vă voi spune mai târziu în articol. Acum vreau să critic autorul și să-i aduc câteva acuze post-mortem, deși nu e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poate face un recenzor de carte. Îmi asum totuși sarcina de a o face.
Casanova în cartea sa ne tratează pe noi cititorii cu lipsă de respect, viclenie și se comportă ca un șarlatan așa cum s-a comportat și cu cei cu are a avut de-aface de-alungul vieții, sau cele. Ne tratează oarecum ca pe curvele lui. (v-am zis eu că tot scot o perlă).
Oricum măcar omul este sincer pe cât poate. Deși nu m-aș baza în întregime pe asta. Este un șarlatan care s-a folosit de-alungul vieții cât a putut de mult de alții și de data aceasta se folosește de noi, pentru memoria eternă. Pentru gloria eternă. Un lucru la care ține este cert că este imaginea sa de gigolo, de iubitor de femei frumoase și de mare iubăreț, viclean și deștept.
Ei bine dacă mai citim și alte referințe la acest scriitor, la acest personaj dintr-o altă epocă, mai veche, vom afla că nu a fost chiar așa. Vom vedea că nu era un bărbat neapărat frumos de care femeile să se îndrăgostească. Nu spun că memoriile sunt false, că nu este sincer acest om și scriitor care a trăit în veacuri trecute, însă împodobește și deformează în folosul propriu atât de mult adevărul încât tindem să-l credem. Și într-adevăr povestea este una frumoasă. În fond cartea nu se cheamă Viața mea ci Povestea vieții mele.
Să vorbim despre ceea ce cartea relatează.
Cartea începe cu povestea părinților și a viței din care se trage acest scriitor-personaj care s-a făcut pe sine personaj în propriul roman. Pentru că ceea ce spune autorul în această carte numai memorii nu sunt. Memoriile arată altfel. Ceea ce a scris Casanova este un roman, o poveste.
Casanova s-a născut în Italia, la Veneția. A fost un copil bolnav de mic însă cu timpul s-a înzdrăvenit și s-a făcut bine, urmând ca mai apoi să aibă dorințe firești oricărui băiat de vârsta lui și aflat la pubertate.
A deprins această plăcere, de a plăcea femeile și de a le iubi și a jucat cu el permanent un joc al dragostei de tip adolescentin. Nu s-a sfiit să povestească ceea ce a trăit, chiar împopoțonându-le cu diverse cugetări diverse pe care le-a pus într-o lumină frumoasă gata pentru a fi prezentate publicului într-un mod maiestuos, cum se cuvine oricărui șarlatan reușit și de succes.
Nu cred totuși că tot ceea ce spune este fals și dacă citești printr rânduri vei vedea și suferința prin care a trecut acest aventurier de mâna a doua cât și fetele și femeile care au profitat de naivitatea lui până la vârste înaintate. Ce este parcă rău în a fi naiv parcă?
Prima sa dragoste a fost Betina, o fetișcană frumoasă, fiica gazdei unde trăia și locuia. Aceasta i-a trezit simțurile, aprinderea înspre femei și dragostea și conștiința ei față de ele. Drept răsplată aceast șarlatn pe nume Casanova, îi zugrăvește un portret urât, o descrie ca pe o femeie care este vrednică de milă. Aceasta după ce locuise în casa părinților ei și îi dăruise plăceri de care unii bărbați nu au parte.
Și tot așa povestea continuă cu diverse povestiri, diverse lăudăroșenii despre fete, femei și cugetări înțelepte pe care prințișorul are pretenția să i le recunoaștem drept demne de laudă.
Luând în calcul ceea ce am învățat noi până acum despre această viață, cred că ar trebui să privim acest personaj și această carte, mai mult ca pe una din care avem de învățat din punct de vedere literar, și nu atât cât să ne încânte poveștile a celui ce s-a numit Casanova.
Vă spuneam mai sus că o să vă spun și ce m-a determinat să cumpăr această carte și să o citesc, și în final să ajung și să o recenzez aici pe blog: faptul că este celebră, faptul că este dintr-o altă epocă și trebuie să-i recunoaștem acestui om pe nume Casanova dacă nu ceea cu ce s-a lăudat, măcar talentul literar și de a te ține în priză. Și cugetările literare.
Este o carte ușor de parcurs, neavând fraze complicate pe care să le poți descifra cu greu și poate fi citită printre rânduri sau mai bine zis printre fraze pentru acest autor de și această carte.
Comenteaza