Când rămâi în urmă cu multe chestii nu-ți fă prea multe griji. Este o reacție naturală a organismului de a proteja anumite funcții ale creierului responsabile cu funcționarea normală. A se face distincția dintre muncă și funcționarea normală…traiul de zi cu zi. Uneori ne implicăm prea mult în ceea ce facem iar în felul acesta organismul, în special creierul este suprasolicitat.

Atunci apare o reacție normală de blocaj. Se cere odihnă și relaxare. Fie ea activă sau pasivă. Relaxarea activă=jucarea anumitor jocuri care ne fac plăcere. Relaxarea pasivă=statul pur și simplu degeaba…la soare, cu un cocktail sau urmărirea serialului preferat, ascultat muzică etc.

Așadar, când rămâi cu multe chestii în urmă, este doar o impresie. Organismul cere concediu. Și atunci, il oferi. Cum fiecare om este diferit, fiecare are nevoie de timpi de refacere diferiți. S-a calculat că 30 zile pe an sunt înde-ajuns pentru refacerea organismului după muncă. Acest lucru este greșit. Nu toți oamenii sunt la fel.

Și atunci ce trebuie să facem? E bine să ne adaptăm. Adică? Adică tragem chiulul. Fugim de responsabilități/tate pe o perioadă de timp nedeterminată, până când organismul cere el însuși nevoia de a reintra în ceea ce noi numim muncă.

Nu este necesar să lipsești de la muncă ca să chiulești. Poți fi prezent și absent în același timp. La fel cam ca în teorema aia cu Pisica lui Schrödinger. Ești prezent dar ești absent.

De detașezi pur și simplu. Sau încerci (dacă nu reușești să te detașezi) să faci alte chestii, cum ar fi te duci să bei apă, nimeni nu te va opri de la hidratare, te duci la baie, (poate ești stricat la burtă). Vorbești la telefon sugerând că este o problemă importantă, tu defapt discutând cu prietenii, vecinii, etc. Și așa mai departe. Poți fi pe cât de creativ poți fi pentru a supraviețui stresului și la perioada optimă a reintra în normal. Când spun creativ mă refer atât la perioadele în care chiulești și timp cât și la activități.

Cu siguranță ai imaginație și poți inventa diverse chestii și cu siguranță se vor ivi perioade când rămâi în urmă. E bine să ții cont de faptul că chestiile, multe chestii se rezolvă de la sine. Sau intervin colegii care preiau din sarcini. Nu suntem izolați, trăim în societate, și cum era o vorbă…”toate se fac cu oameni”.