Din start spun că nu vreau să fiu înțeles greșit și nu fac parte din niciun partid politic.

Bag de seamă că mulți dintre noi așteptă ca Președintele, Prim-ministrul sau alte persoane din guvern să ne rezolve dacă se poate și problemele personale. Sau, dacă e să fiu și puțin ironic, că tot e iarnă, să ne scoată zăpada din curte.

Pe un ton mai serios…haide să vedem care sunt atribuțiile Președintelui României și ale unui Prim-minstru.

Conform constituției:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

In raport cu Guvernul, presedintele are un rol extrem de important – el desemneaza premierul si numeste si investete in functie ministrii, la propunerea premierului. De asemena el poate participa la sedintele Guvernului, pe care le prezideaza cand e prezent si poate chema oricand Guvernul la consultari.

– desemnează candidatul pentru funcția de premier

– numește Guvernul

– poate participa la ședințele de Guvern, pe care le prezideaza

– poate chema la consultări Guvernul

In virtutea atributiilor sale de politica externa el are intalniri anuale cu ambasadorii, el poate negocia in numele statului roman pe care in reprezinta in plan extern. De asemenea presedintele acordadecoratii si alte titluri de onoare in numele statului roman.

– reprezintă statul român pe plan extern

– încheie tratate internaționale

– participă la Summit-ul NATO și la reuniunile Consiliului European

– are întâlniri cu șefii altor state

– are intalniri cu delegatii straine, cum ar fi cea a FMI

– poartă negocieri în numele statului român

– acordă decorații, titluri de onoare și grade de mareșal, de general și de amiral

Presedintele are atributii importante si in domeniul apararii si securitatii nationale. In acest sens el conduce CSAT-ul si este comandantul armatei. Tot presedintele este singurul care poate acorda gratieri individuale.

– este comandantul suprem al Armatei

– conduce ședințele CSAT

– acordă grațieri individuale

Presedintele are o serie de atributii si in raport cu Parlamentul. El poate sa ceara dizolvarea acestuia daca Parlamentul respinge de doua ori consecutiv Guvernul propus. Iar pentru a asigura echilibrul puterilor, Parlamentul la randul sau poate suspenda presedintele, daca acesta incalca Constitutia. Presedintele poate de asemenea sa initieze referendumuri pe teme de interes national, sau sa ceara Parlamentului sa vina in plen sa prezinte mesaje importante pentru tara.

– se adresează Parlamentului cu mesaje privind problemele politice naționale

– poate dizolva Parlamentul

– poate iniția referendum pe teme de interes național

Iar Prim-ministrul:

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Așa că, dragi români, nu vă așteptați ca rezolvarea problemelor personale sau de factură asemănătoare să fie rezolvate de către domnii de la conducerea statului.

La fel cum nici guvernul, Prim-ministrul sau Președintele României nu trebuie să aștepte ca problemele dumnealor să fie rezolvate de către popor.

Ar fi de ajuns dacă ne-am face fiecare datoria, morală, legală și de orice fel.