Mai mult decât oricând avem acces la informație prin intermediul internetului. Avem acces la lecții, la știri, la cărți de tot felul, la cursuri și așa mai departe. Știm să profităm de acest lucru? Aceasta este întrebarea.
Până nu demult informația o dețineau doar cei privilegiați, profesorii, jurnaliști, oameni importanți. Ne-am dorit libertatea și după ’89 chiar am avut-o. Au urmat ajutoare venite din partea străinilor, a urmat o perioadă de compătimire.
A urmat apoi revoluția internetului. La liceu prin 2002 aveam net pe calculatoare mari dar cu puțini RAM și cu memorie de doar câțiva GB. Funcționau greu. O pagină pe Yahoo se deschidea cam în 3 minute. Prima mea căutare pe Yahoo, singurul motor la care pe atunci aveam acces, a fost FBI, fiind fascinat de America prin intermediul filmelor de acțiune americane.
Pe lista celor mai căutați era atunci bin Laden. Mai târziu aveam să renunț la o relație cu o femeie care nu era pe placul mamei mele fiind mituit de aceasta din urmă cu un PC. Apoi mi-am tras conexiune la net. Asta era prin 2005 sau 2006, adică cu peste 15 ani în urmă.
Puțini erau cei care aveau pe atunci internet acasă. Însă aceasta era clar că avea să însemne puterea. Cum profităm deci de informație? Netul este plin de informație de tot felul…stochează miliarde de cărți și cursuri în așa fel încât probabil nu ți-ar ajunge 100 de vieți să le asimilezi pe toate.
Este greu să filtrezi. Aici este problema. Pentru că informațiile vin din mai multe părți, pe mai multe canale, pe mai multe rețele de socializare, subt formă de știri, subt formă de cursuri, etc. Ideal ar fi să te nișezi. Adică să fii interesat doar de un domeniu.
Există atât de multă informație încât unii chiar au făcut bombe cu date tehnice venite de pe net. Alții au făcut cursuri de pilotaj avioane, au preluat controlul unor avioane pe 11 septembrie și au ucis mii. Așadar informația poate fi folosită și pentru a face rău și pentru a face bine.
Informația este prezentă în știri, informația este prezentă pe rețelele de socializare, informația este prezentă în cărți sau cursuri. Din informație și asimilarea ei putem să ne câștigăm pâinea. Netul este plin cu tutoriale despre cum să câștigi bani online sau despre cum să-ți câștigi un trai online. Tu nu ai nevoie de cât de timp și răbdare pentru a o face.
Partea proastă e că suntem bombardați majoritatea dintre noi cu prea multă informație. Notificări ici, notificări colo, mail-uri, apeluri, știri, etc. În capul majorității dintre noi se face un talmeș-balmeș din care efectiv nu mai înțelegem mai nimic.
Ideal ar fi să oprim ceea ce nu ne interesează. Să selectăm, să fim selectivi cu ceea ce ne apare în feed. Personal am dat unsubscribe la multe abonări la multe chestii care nu mă ajutau cu nimic, de la care nu învățam nimic, de la care nu aflam nimic.
Așadar ideal ar fi că triezi, să fii selectiv. Să oprești ceea ce nu te interesează și nu te ajută. Dacă ești tânăr și ai mers pe un domeniu de activitate sau intenționezi să mergi, jurnalism de exemplu, fie el și independent, atunci vei alege să te axezi mai mult pe știri, pe scris, pe cunoașterea domeniului tău de activitate, care poate implica cunoașterea gramaticii, a limbii, a site-urilor concurente, a ceea ce se petrece în țară sau pe domeniu.
Este un lucru greu această nișare, un lucru care creează impresia depersonalizării. Adică una este să ai un blog în care îți scrii gândurile, opiniile, sau comentezi pe marginea unui subiect fie el politic sau de altă natură și alta este să folosești o exprimare standard, să fii îngrădit și să nu poți să te exprimi decât într-un cadru dat.
În zilele noastre îți poți câștiga traiul online, doar cu un laptop și o conexiune la internet. Cunosc multe persoane care lucrează pentru companii de top, din propria lor locuință, sau sau lucrează independent, având afacerea lor online, de exemplu blog. Unii au învățat un skill foarte bine și lucrează ca freelanceri. Alți își folosesc carisma și sunt influenceri pe TikTok sau alte rețele de socializare.
Am scris acest articol în ideea de a fi un articol educativ din care puteți extrage cel puțin două chestii de bază care vă vor ajuta în viață:
- Informația este putere, prin urmare cu cât ești mai informat cu atât ești mai puternic și mai valoros;
- Este bine să triezi informația, să fi selectiv cu această, și să folosești uneltele de care dispun dispozitivele electronice și softurile pentru a o selecta.
Dacă vrei să mai primești astfel de articole de la mine te poți abona folosind formularul de mai jos:
Introdu adresa ta de email mai jos și apasă butonul!
Comenteaza