Răsfoind printr-un maldăr de cărți online am dat de aceasta. Mi-a atras atenția titlul pentru că sunt adeptul conștient al unor obiceiuri. Unele bune și unele mai puțin bune.
Am găsit-o în format PDF așa că am putut să o trimit pe Kindle. Mă bate gândul să-mi cumpăr și o pereche de ochelari din ăia de protecție pentru lumină albastră de la laptopuri, smartphone-uri, tablete, ș.a.m.d.
Cartea începe cu o poveste interesantă. Te captivează. E povestea unui om accidentat care a înfruntat moartea. Însă după această poveste nu mai găsești prea multe lucruri notabile.
Cartea este despre importanța obiceiurilor și cum acestea ne pot schimba viața.
Un lucru care m-a inspirat din carte a fost povestea din facultate a lui James, și anume cum acesta persevera în a merge la culcare devreme, la ore fixe, în timp ce ceilalți colegi pierdeau nopțile. Acest obicei i-a adus rezultate bune la învățatură și în cariera sportivă.
Cartea este defapt despre cum obiceiuri bune, cât de mici și neînsemnate, practicate cu regularitate, ne pot schimba viața mult în bine. Se poate atinge succesul în varii domenii cu obiceiuri bune.
Spre exemplu dacă vrei să devii un bun sportiv trebuie să începi să practici sportul regulat, fără a lipsi vreodată la vreun antrenament, chiar și în zilele în care nu ai chef.
Dacă vrei să ajungi bogat, trebuie să înveți să economisești regulat, fără a întrerupe acest obicei. Și așa mai departe.
Autorul a devenit un blogger și un autor de succes deoarece își făcuse obiceiul de a posta regulat articole pe blogul său. De la doar câteva sute de abonați a ajuns la cifre impresionante într-un timp relativ scurt.
Câteva idei din carte
1
Nu trebuie să depui eforturi supraumane pentru a avea succes. Este de-ajuns să fii constant, să mergi cu pași mici, însă mereu înainte.
2
Asociază un obicei sănătos cu o plăcere. Este cea mai bună metodă pentru ca să institui un obicei. De exemplu după o rundă de alergare fă ceva care îți place. Astfel vei asocia plăcerea cu obiceiul bun
3
Când vrei să renunți la un obicei rău încearcă să-l faci mai puțin atractiv. De exemplu ascunde-ți dulciurile sau țigările, fă-le cât mai greu accesibile.
4
Fii flexibil! Un om care nu este maleabil ca și personalitate este ca un om mort.
5
Familia are un rol important în modelarea obiceiurilor.
6
Dezvoltă-ți talentul! Pentru a avea succes îmbunătățește-ți partea cu care ești înzestrat de la natură. Profită de ea! De exemplu dacă ești un bun alergător nu te vei face contabil, încearcă să scoți timpi mai buni, fă-te sportiv, tinde spre performanță.
Dacă te pricepi la calcule însă nu ești prea atletic îndreaptă-te mai degrabă spre domeniul matematicii!
7
Obiceiurile îți conturează identitatea. Dacă alergi zilnic te poți numi un om căruia îi place sportul. Însă dacă o faci la intervale mari de timp și sporadic alergatul nu te va caracteriza. Prin urmare nu te vei putea numi sportiv. Așadar, cu o floare nu se face primăvară.
8
Mediul este important. De exemplu dacă ai tot timpul o fructieră în bucătărie pe masă cu fructe ești mai predispus la o viață sănătoasă. Este valabilă și reciproca. Din acest motiv controlează-ți mediul.
Feedback
Dacă ar fi să-i dau o notă acestei cărți i-aș da nota 8.
Mi-a plăcut ideea cărții. Mi-a plăcut povestea de la început și faptul că se oferă sfaturi practice.
Nu mi-a plăcut că la un momentdat în carte autorul deraiază de la subiect.
Merită citită.
Comenteaza