Până nu ai atins limita de jos a degradării nu ai cum să crezi pe cineva care a făcut-o. Poți doar să dai din cap afirmativ ascultându-l, aprobând politicos poveștile.

Însă s-ar putea ca într-o zi să o faci. Să cunoști infernul. Pentru că lumea e schimbătoare. Nu vezi? Nu vezi cu virusul ăsta? Nu vezi câte se schimbă în această lume. E clar că lumea este în schimbare. Nimeni nu știe clar ce va mai urma. Cel mai probabil o recesiune mondială. Oameni concediați din domenii precum jocurile de noroc și entertainment.

Atunci nu ai altă opțiune mai bună decât să mergi la sapă. Pentru că dacă nu faci nimic mori de foame. Te obligă senzația aia deranjantă.

Sunt de la țară. Cunosc sapa. Cunosc grebla și lopata. Cunosc furca. Pentru că părinții mă puneau să lucrez cu ele. Și din greu. Zile întregi în soare. Spunând uneori că mi-e sete…vreau la izvor să beau apă. Și auzind același răspuns…rabdă!

Și îmi era sete…vroiam să beau. Apă. Dar nu, trebuia să termin întâi de prășit.

Câți dintre voi ați cunoscut foamea și setea? Durerea și disperarea? Eu am prins comunismul. Dar foamea am cunoscut-o în democrație.

Câți dintre voi ați cunoscut setea și să nu ți se dea voie să bei apă? Câți?

Nu se știe ce va mai fi.

Degradarea umană începe. Și cel mai probabil ne vom transforma în prăzi și prădători. O junglă. Fiecare vânând pe fiecare și în același timp fiind vânați. Pentru o pâine, pentru apă. Pentru necesități. E un scenariu sumbru ce spun. Este însă posibil.

E posibil să pice sistemul informatic în dezordinea și haosul create. Nu cred că va fi așa. Însă atunci chiar e neagră rău.

Tare aș vrea să-i văd pe cei care nu știu altceva decât să bată din taste sau completează hârtii cum pun mâna pe-o sapă, cum rânesc în grajd la animale. Pe cei care au făcut rău nepăsându-le de consecințele faptelor lor. Nepăsându-le de semeni. Tratându-i ca pe niște actori sociali, nu ca pe niște oameni. Să le văd fața cum vor reacționa când vor trebui să pună mâna pe târnăcop. În echipă cu cei de care și-au bătut joc când aveau opțiunea de a se comporta omenește.

Totul pentru bani…

Și voi vreți să fiu relaxat? Să nu-mi pese? Să mă uit la filme pe Netflix?