Arta dincolo de muzeu

Cand vorbim despre arta, cei mai multi dintre noi avem in minte pictori, fotografi si sculptori celebri, galerii de arta faimoase, reviste recunoscute in domeniu si expozitii catre care majoritatea artistilor viseaza cu jind si in care multi dintre noi, poate nu vom ajunge sa pasim niciodata.
Se intampla adesea sa uitam ca arta creste uneori chiar in mijlocul nostru. Poate ca nu in forma sa cea mai vandabila, sau care sa atraga aprecierile criticilor si articole de prima pagina in Art Review. Dar intotdeauna in forma sa cea mai sincera si de multe ori, atat de bine incadrata in viata de zi cu zi, incat trece cu usurinta neobservata.

Inceputurile artei stradale se pierd in negura timpului, printre framantarile celui de-al doilea razboi mondial, sub forma unui desen simplu insotit de textul „Kilroy was here”.

Kurt Magoon – Kilroy way here

Motivatiile care au stat la baza nasterii artei stradale precum activismul, lupta impotriva unui sistem care cenzureaza libertatea de expresie, sabotarea ideii de proprietate privata, nu mai sunt astazi la fel de pregnante. Arta urbana, cunoscuta si sub numele de arta de gherila, post-grafitti sau neo-grafitti, isi pastreaza insa autenticitatea si o legatura directa cu pulsul comunitatii in sanul careia se naste.

Penang, Malaysia: Street art in Lebuh Armenian. © CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

Dincolo de artistii pe care strada i-a facut celebri precum Banksy, Vhils, Roa, C215, Mentalgassi, Hyuro, Titi Freak, Jaz, OS Gemeos, Reka sau Moneyless, strada este plina de talente, ale caror opere ies la suprafata anonim, pe retele precum Flickr, Pinterest, Instagram, popularizate natural si entuziast de trecatorul impresionat. Ne bucuram in treacat de frumusetea lor, fara a reusi de cele mai multe ori, sa aflam sau sa intelegem povestea care se ascunde in spatele operei.

Sursa foto: “Tejn reaching for freedom” by Ou812 – Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0

Desi cea mai populara forma sub care o cunoastem este grafitti, realizata cu ajutorul spray-urilor cu aerosol, tehnicile folosite de artistii strazii sunt pe cat de variate, pe atat de suprinzatoare: arta creata din led-uri, mozaic, picturi murale, desene create cu ajutorul sabloanelor sau prin intermediul stickerelor, sculpturi realizate folosind ca baza mobilierul stradal deja existent, picturi create folosind pasta de grau, desene realizate pe PVC si atasate pe stalpi. Si imaginatia continua aparent fara limite, atat in ceea ce priveste tehnicile folosite, cat si in privinta subiectelor abordate. De la oameni surprinsi in diferite ipostaze si in diferite epoci, la animale si obiecte, de cele mai multe ori prezentate supradimensionat, arta stradala continua sa infloreasca in lumina libertatii oferita de anonimat si contactul direct cu pulsul strazii.

Street art, rue de l’Ourcq, Paris N3. Sursa foto: couscouschocolat

Adăugat de | 2018-01-01T18:11:22+00:00 26 iulie 2017|Artă|

Lasă un comentariu