Când vorbim despre artă, cei mai mulți dintre noi avem în minte pictori, fotografi și sculptori celebri, galerii de artă faimoase, reviste recunoscute în domeniu și expoziții către care majoritatea artiștilor visează cu jind și în care mulți dintre noi, poate nu vom ajunge să pașim niciodată.

Se întamplă adesea să uităm că arta crește uneori chiar în mijlocul nostru. Poate că nu în forma sa cea mai vandabilă, sau care să atragă aprecierile criticilor și articole de prima pagină in Art Review. Dar întotdeauna în forma sa cea mai sinceră și de multe ori, atât de bine încadrată în viața de zi cu zi, încât trece cu ușurință neobservată.

Eduardo Kobra (Sao Paolo, Brazilia)

Începuturile artei stradale se pierd în negura timpului, printre frămantările celui de-al doilea război mondial, sub forma unui desen simplu insoțit de textul „Kilroy was here”. Motivațiile care au stat la baza nașterii artei stradale precum activismul, lupta împotriva unui sistem care cenzureaza libertatea de expresie, sabotarea ideii de proprietate privată, nu mai sunt astăzi la fel de pregnante. Arta urbana, cunoscută și sub numele de artă de gherilă, post-grafitti sau neo-grafitti, iși păstrează însă autenticitatea și o legătură directă cu pulsul comunității în sânul căreia se naște.

Penang, Malaysia: Street art in Lebuh Armenian. © CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

Dincolo de artiștii pe care strada i-a făcut celebri precum Banksy, Vhils, Roa, C215, Mentalgassi, Hyuro, Titi Freak, Jaz, OS Gemeos, Reka sau Moneyless, strada este plină de talente, ale caror opere ies la suprafață anonim, pe rețele precum Flickr, Pinterest, Instagram, popularizate natural și entuziast de trecătorul impresionat. Ne bucurăm în treacăt de frumusețea lor, fără a reuși de cele mai multe ori, să aflăm sau să întelegem povestea care se ascunde în spatele operei.

Deși cea mai populară formă sub care o cunoaștem este grafitti, realizată cu ajutorul spray-urilor cu aerosol, tehnicile folosite de artiștii străzii sunt pe cât de variate, pe atât de suprinzătoare: arta creată din led-uri, mozaic, picturi murale, desene create cu ajutorul șabloanelor sau prin intermediul stickerelor, sculpturi realizate folosind ca bază mobilierul stradal deja existent, picturi create folosind pasta de grâu, desene realizate pe PVC și atașate pe stâlpi. Și imaginația continuă aparent fără limite, atât în ceea ce privește tehnicile folosite, cât și în privința subiectelor abordate. De la oameni surprinși în diferite ipostaze și în diferite epoci, la animale și obiecte, de cele mai multe ori prezentate supradimensionat, arta stradală continuă să înflorească în lumina libertății oferită de anonimat și contactul direct cu pulsul străzii.

Street art, rue de l’Ourcq, Paris N3. Sursa foto: couscouschocolat