Nu o să vorbesc aici de aplicații recomandate de cele mai multe ori de site-urile de de afară pentru cei care prestează ca bloggeri. Nu, pentru că pur şi simplu cele mai multe nu se potrivesc pe plaiurile noastre. Vorbesc aici de aplicații precum Tumblr sau Flipboard care nu aduc ceva esențial, cel puțin nu pentru țara în care locuieşte majoritatea românilor.

Dar hai să intru în subiect.

Una dintre cele mai importante aplicații care îți pot fi utile nu este WordPress (pentru că oricum cel mai probabil postezi dintr-un browser ca Chrome sau Mozilla). Nu. Una dintre cel mai importante aplicații, chiar dacă nu are legătură direct cu blogging-ul, este Gmail. Da. Ați citit bine. De ce? Pentru simplu fapt că inevitabil mai ales la început, vei primi comentarii sau vei fi contactat. Prin urmare primeşti notificări pe email. Dacă ai Gmail instalată îți poți adăuga orice adresă de email şi primi aceste notificări care sunt importante.

Ca să dau un simplu exemplu…am fost contactat de un client de din afară care dorea să-i scriu review-uri la aplicații. Cum nu-mi verific inboxul zilnic, şi nu din reavoință sau lene, ci pentru că pur şi simplu uneori nu am timp, am primit notificare pe mobil. Mi-a fost la îndemână să fiu înştințat fără să-mi verific eu mailul.

Iată de ce spun că nu e important doar să ai aplicația Gmail instalată, dar şi conectată şi cu sunetul pentru notificări activat. De-asemeni e bine să ai tot balastul eliminat, mă refer aici la mailurile pe care le primeşti şi care nu te interesează. De asta e butonul unsubscribe. Faci curat. Simplu, curat, clar şi util sunt cuvintele care ar trebui să primeze în mail box.

Cea de-a doua aplicație care mie mi-a fost foarte mult timp utilă a fost Photo Editor.

Într-adevăr uneori ai nevoie să decupezi fotografi, să le redimensionezi. Fie ca mărime fie ca spațiu pe care îl ocupă. Poate era mai bine spus nu uneori ci deseori. Pentru că majoritatea bloggerilor din România din câte ştiu folosesc imagini pentru articole.

Fireşte uneori te mai interesează şi statisticile. Deşi se spune că nu e bine să le verifici prea des şi unii bloggeri sau unele bloggerițe chiar se laudă cu faptul că sunt dezinteresați de acest aspect, vă asigur eu ca nu e chiar aşa. Multe dintre articole sunt găsite după cuvintele cheie. Aşa că cel puțin din când în când mai arunci câte un ochi şi pe statistici. Pentru asta e Google Analitycs.

O altă aplicație care nu îmi este atât de dragă pe cât îmi este de utilă este Google Drive. Multe dintre articolele scrise de alte persoane cu care am colaborat de-a lungul timpului pe mai multe proiectele-am salvat în Drive. Şi asta pentru că mi-am tot schimbat laptopurile sau s-au defectat. Drive-ul pot să-al accesez atât de pe tableta, mobil sau laptop. Aşa că îmi este la îndemână. Este ca un dulap sau sertar în care pun chestii care valorează bani pentru o utilizare ulterioară.

La nevoie nu trebuie decât să intru în Drive şi să le descarc. Şi nu mă refer aici neapărat la articole cât şi la logo-uri, teme WordPress sau imagini care m-au costat banuți.

În închiere aş vrea să spun că din ce în ce mai multe persoane şi din ce în ce mai mulți bloggeri renunță la laptop în favoarea tabletei sau telefonului. Sau cum spunea o cunoştință care e IT-ist…viitorul sunt tabletele. Aşa că e de luat în considerare pe viitor acest aspect.