De când s-au construit tot felul de aplicații care mai de care mai bune, mai dezvoltate sau complexe, care îți permit să faci tot mai multe lucruri pe propriul telefon, am început şi eu să testez câteva.

Momentan folosesc un dispozitiv ce rulează Android şi am căutat o aplicație cu care poți face o listă de cumpărături. Am dat peste Listonic în Google Play. Prima impresie a fost una bună. După care am văzut că are tot felul de chestii în plus care nu sunt utile.

Revin. Mergi la cumpăraturi. Îți trebuie o listă pentru că până la shop s-ar putea să mai uiți una alta. Ai listă, ai pe ce verifica dacă ai cumpărat tot. Varianta tradițională, pixul şi hârtia sunt bune. Dar întrebarea e, dacă tot cari după tine un Samsung, un iPhone sau mai ştiu eu ce smartphone, de ce să nu-i dai treabă şi să-l foloseşti şi ca listă de cumpărături. Sunt mulți care o fac. De fapt majoritatea.

Ca să fac o paranteză, acum vreo 15 ani în urmă nu dispuneam de aşa ceva. Ar fi fost o minune şi nu ai fi vazut cumpărător fără să-şi verifice Smartphone-ul sau tableta. Dar acum…

M-am gândit să mă adaptez din acest punct de vedere vremurilor noi şi să descarc o aplicație cu care poți face o listă de cumpărături. Ea se numeşte Listonic şi o găsiți în Google Play.

Câteva cuvinte despre ea. La prima vedere e ok. Un pic le cam înghesuieşte. Ceea ce nu-mi place e că îți sugerează alimente de bază când apeşi pe butonul plus pentru a crea o nouă listă. Or când mergi la cumpărături nu mergi doar după alimente. Acesta e un minus. Poate ar fi fost mai bine fără sugestiile alea.

Plus că atunci când vrei să adaugi un item îți apare câmpul de introducere tocmai sus. După ce îl scrii trebuie să apeşi tasta „spațiu” pentru introducere şi mai apoi îți apare butonul Done. Deci sunt doi paşi de urmat pentru a adăuga un produs.

Era mai simplu şi cred că se putea scrie produsul şi apoi apăsa tasta Done. Apoi gata, era în listă. Acesta e un minus.

Plusul e că poți seta cantitatea, prețul şi chiar şi o poză pentru produs. La sfârşit îți arată totalul calculat pentru toată lista. Astfel încât ştii câți bani trebuie să ai în portofel.

Aplicația e tradusă în mai multe limbi dar nu şi în limba română. Aşa că dacă ai răbdare poți ajuta la traducere. Dezvoltatorul oferă posibilitatea aceasta.

Aplicația o poți folosi aşa cum e sau îți poți face cont. Contul îl poți face chiar cu Facebook sau Google sau cu o adresă de email şi parolă.

Lista o poți trimite prin email cuiva din familie responsbil de cumpărături sau la o adresă de email din contactele tale. În setări mai poți face modificări în genul să înmulțească prețul cu cantitatea sau să pună în mod automat ultimul preț cunoscut. Eu astea le am activate.

Listonic este gratuită. Dacă vrei să dispară reclamele enervante poți plăti 5 RON pe lună sau 75 de RON pentru eliminarea permanentă a anunțurilor.

Recomand aplicația. Una peste alta, cu minusuri cu plusuri, este o apliacațe folositoare.

Download Listonic