Nu știu dacă sunt calificat să vorbesc despre asta cu toate astea am să o fac. Pot spune că sunt sub 100 de bloggeri activi și cu comunități în România.

Excluzând pe cei ultra cunoscuți și citiți de mulțime, pe care mulți nu-i cunosc dar și-au creat comunități destul de mari totuși, mai rămân cei medii și mici. Eu mă consider, fără falsă modestie mic. Găsesc adesea, când mă mai recitesc, articole de ale mele non-profi, și numărul de utilizatori unici este așa cum este.

Mulți s-au lăsat de postat zilnic sau au renunțat de tot. Printre primii pe care i-am citit au fost Alex Negrea, Dojoblog, Zoso, Cetin, care erau ca niște idoli pentru mine. Vizitam blogurile acestora de la începuturi, chiar de când AdeSnse era la modă sau le veneau banii pe bandă rulantă din Profitshare și mai salivam și eu când vedeam cu ce câștig se laudă ba unul, ba altul.

Mai apoi am descoperit că au rămas doar câțiva care pot fi numiți bloggeri și care am văzut că formează o comunitate. Nu dau exemple însă cei care bloggăriți știți prea bine cine sunt, cine se ține de treabă, cine are coloană cât de cât vertebrală și ceva de spus.

Am frunzărit zilele astea pe net după blogguri și cunosc în mare comunitatea toată, în mare zic. Or mai fi apărând peste noapte și alții, crezând că e lapte și miere, că te poți îmbogăți sau trăi pe picior mare din meseria asta. Cum apar așa dispar. Poate sunt excepții de la regulă: cei care iubesc scrisul și tastatura.

Ce bloguri am eu în Favs? Marius Cucu, Redoo, Adrian Bolocan, Andrei Bucur, Si blondele gândesc, Printesa Urbană, Îngeri și Demoni și încă alți câțiva, deși ar mai fi de adăugat și am să mai adaug. Tot ce e aiurea la cei pe care i-aș adăuga dar nu îi adaug este că nu postează cu săptămânile sau cu lunile.

Dacă ar fi să dau un sfat celor care de abia se apucă de asta ar fi să nu alerge doar după bani, să nu aibă în fiecare postare recomandări sau link-uri către Profitshare, să mai scrie de drag, și să nu se lase de scris. O dată ce s-au apucat de blogging să meargă până la capăt. Și mai documentați-vă legat de limba română, un ghid de exprimare sau ceva de genul ajută.

Nu poți scrie pe un blog ca și cum ai fi în clasa a 4-a și ai face o compunere, genul ăla de scrieri. Scrie mai cu sânge în pompiță să vadă lumea că ești +18. Asta dacă vrei să fi luat în serios.

Și când spun că am mai rămas o mână de bloggeri mă refer la cei care postează zilnic și merg înainte chiar dacă nu câștigă mai nimic din blogging sau poate prind câte o colaborare când și când. Ei o fac însă pentru că pe drumul ăsta au luat-o și merg pe el până la capăt.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL blank