Și o să tot repet.

Găsiți-vă treabă oameni buni și lăsați prostiile. Muncăăăă!

Nu există trai fără muncă. Prea multe persoane s-au învățat să ia bani și să stea degeaba. Fără muncă fizică, fără muncă psihică, fără muncă intelectuală. Or nu există bani fără niciun fel de muncă.

Ca prim exemplu mă dau pe mine. Pictez. Scriu când am timp, vând, aranjez marfa pe tarabă. Mă consum psihic, fizic sau intelectual prestez o muncă. Prestați și voi ceva în p*** mea. Nu mai stați cu orele la telefon bârfindu-vă între voi. Gândiți înainte de a scoate pe gură ceva.

Nu mâcâiți. Munciți. Nu arătați cu degetul pe cei care au. Căci nu au degeaba. Nu arătați nici cu degetul spre cei care nu au. Pentru că poate dețin altceva. Intelect…, cunoștiințe în vaste domenii. Respectați pe bîătrâni.

Nu vă bateți joc de copii. Respectați-vă voi între voi și nu judecați pe nimeni nici cu vorba, nici cu fapta nici cu gândul.

Este posibil ca omul să mai glumească uneori. Înțelege gluma. Glumele au și ele limite. Nu poți face o glumă iar celălat să se simtă jignit. Acest lucru nu înseamnă decât că nu ai făcut po glumă bună. Ci una proastă.

Au existat glume sau tentative de glume în care alte persoane au murit. Nu jigni pe nimeni. Mai ales o persoană mai în vârstă. Și repet. Nu mai vorbi de rău. Nu mai bârfi. Nu mai vorbi despre altă persoană. Despre aproapele tău. Care este lângă tine. Că el poate te aude și nu-i pică bine dar tace.

Nu fii slab. Să înjuri pe altcineva, pe un coleg, pe un vecin, pe o rudă sdau pe un aproape nu este decât un semn de slăbiciune. Atât timp cât el îți oferă vulnerabilitatea lui și tu profiți nu pentru a alina ci pentru a scormoni în rană nu este decât un semn de slăbiciune. Cei ce înjură sunt slabi și nimic altceva. Îți spun eu sută la sută.

Caută să alini și nu uita că orice om poate fi vulnerabil într-un moment sau altul. Nu te sfii să-ți arăți slăbiciunea. Numai cei slabi profită de partea slabă a unui om, de bunătatea lui pentru a face rău cuiva.

Și repet găsește-ți treabă. De treabă. Taci cât mai mult și vorbește cât mai puțin. În schimb lucrează mult. Muncește. Orice. Ocupăți mintea și mâna cu ceva. Nu sta degeaba. Lasă gura mai mică fie că ești femeie sau bărbat și muncește.

Mai și relaxează-te din când în când. Dacă ai ales un drum mergi pe el până la capăt. Și nu da înapoi copile. Sau copilă. Îți spun ca și fiului meu.

Bucură-te de viață pentru că clipele trec repede. Eu nu mai am cu ce fi terorizat sau chiar dacă am pot trece prin orice pentru că am coborât la timp în „iad”. Am simțit dureri de nepătruns cu taina minții sau a sufletului.

Fii tare, fii om. Nu animal. Arată că ești tu om dacă cel de lângă tine nu este. Oprește-te din bârfit.

Muncește, muncește, muncește. Ocupă-ți mintea și ocupă-te de ceva!

Dacă ți-ai ales un soț sau o soție nu o lăsa aiurea. Decât poate din motiv de înșelare. Nimic mai mult. Nici că te bate, nici că te terorizează.

Tu știi bine în ce ai intrat când ai făcut pasul.

Și nu uita, muncește, muncește și iar muncește.

Și tot muncește și muncește.

Și iar muncește. Până cazi pe brânci. Apoi ridică-te și iar muncește. Nu sta degeaba.

Prestează ceva! Investește!

Și nu uita că dacă un om nu-ți face rău nu este pentru că nu poate. Este pentru că poate nu vrea sau nu-i permite etica sau morala sau prorpiul lui sistem de valori.

Muncește!!! Muncește!!!