Știm cu toții cum e când trebuie să stai pe la ghișee să completezi formulare pentru impozit. Plus că nu știi care formular, ce număr, și cum trebuie să le completezi. Și dacă mai ai nenorocul să dai și peste o angajată fițoasă care te umilește, ne-având scopul clar de a-și fac emeseria, parcă nu-ți mai vine să faci bani legal.
Dar totuși se poate. Ca paranteză ași adăuga că acum ANAF-ul este mutat pe online. Așa că tot ce trebuie să faci este să-ți faci cont de ANAF online AICI. PLus că oferă toate informațiile despre cum se procedează. Iar care nu le găsești mai întrebi în stânga și în dreapta.
Așa că hai să revin la subiectul principal și la titlul acestui articol.
Poți câștiga bani a căror impozit se reține la sursă sau din donații. Sunt, sau cunosc cam trei la număr. Hai să vedem mai bine cum și care sunt:
#1 Donații prin payPal
Este știut faptul că donațiile nu se impozitează. Așa că dezvoltă un serviciu, un site de exemplu, fie el și blog, care să accepte donații prin PayPal. Ca să vă dau un exemplu concret eu primesc donații pe niște fotografii urcate pe Pixabay. Prin PayPal. Și Sunt doar vreo 4-5 la număr. Vă dați seama de cei care au urcate mii sau chiar zeci de mii de fotografii sau vectori. Mai ales dacă sunt bune și de calitate, fac un trai doar din această muncă. Și o fac cu drag.
Și nu sunt legați de sistem. Nu au treabă cu fiscul. Ei câștigând bani din donații. Bani care nu se impozitează cel puțin din câte știu eu. Vezi profilul meu de Pixabay AICI și vezi doar câte view-uri am la designe-urile puse acolo, unele în format vectorial, și câte douwnload-uri. Am peste 8000 de downloaduri. Firește că nu toți mi-au trimis donații. Dar sunt și unii care au făcut-o.
Pentru care am primit donații, fără să fie necesar să plătesc impozit, deroarece legea din câte m-am interesat, nu ia impozit pe donații.
Dacă vrei să-ți faci un cont de PayPal și nu știi cum, vezi acest video care s-ar putea să fie încă valabil. Oricum o să revin cu un articol scris și explicat prin imagini despre cum se poate face un cont de PayPal în România, în 2021
Tot prin PayPal mai poți obține donații dacă dezvolți anumite Pluginuri WordPress care sunt utile, și updatate tot timpul. Gen Akismet.
Donații mai poți obține și prin site-uri sau bloguri. Dacă este să-mi aduc bine aminte, Wikipedia cerea la un momendat printr-un banner o donație de cel puțin 1 $ de fiecare persoană, care poate, pentru a susține proiectul.
Iar dacă ai un blog, nișat, mai ales pe limba engelză, mai poate pica și de acolo ceva. Sunt mulți care o fac. Vezi de Minimalists. Care au început prin donații, neavând reclame Google pe site. Și-au dorit un blog curat, nepopulat de reclame și bannere care să nu-i reprezinte. În prezent au renunțat se pare la această metodă. Totuși câștigă bani prin alte metode. Însă până una alta au reușit să se descurce din donații. Până ce au ajuns la nivelul în care să fie invitați la conferințe, interviuri, etc.
#2 Marketing Afiliat– Profishare
Din cele spuse de către Profitshare, impozitul se reține la sursă. Ceea ce înseamnă că ție ți se reține o parte din profit, însă tu nu ai treabă cu hârtiile, cu birocrația.
#3 Pariurile sportive
Pe pariurile sportive online iarăși impozitul se reține la sursă, însă ține cont, este o sabie cu două tăișuri. Așa că nu recomand această metodă decât în proporție de 50 la sută. Trebuie să cunoști domeniul. Dacă este să te bagi pe pariuri sportive sau să fii un următor Negreanu, campion la Poker, turnee, și care a câștigat o avere, îți recomand Pokerstars.
Multă baftă!
La profitshare daca depasesti 12 salarii minime trebuie sa platesti si pensia. Si se opresc 10% ca impozit, nu inseamna ca nu ii platesti.
La pariuri parca era limita de 600 de lei pe an. Peste suma asta platesti taxe.
Mersi Marius, asta dovedește încă o dată importanța comentariilor și faptul că trebuie să te documentezi bine când scrii un artciol. Mulțumesc pentru comentariul valoros!
Salut. Oare mai e actuala informatia? Lucrez la un site pt iubitorii de animale si as vrea pe viitor sa pun optiune de donatie ca sa pot plati hostulnsi costurile ce mai sunt. As avea un cont de paypal. Cineva pe un forum sugerea un pfa pt asa ceva dar cunosc birocratia la anaf si nu e vb ca nu as plati impozit , e incredibil de multa bataie de cap.
Salut, Cristina! Din câte știu eu pentru PayPal Donation nu trebuie justificare până în 10.000 de EUR.
Nu te grăbi cu PFA dacă încă nu câștigi nimic sau puțin. Pentru că plătești contabil și ai bătaie de cap în plus. Dacă te ocupi de site va crește și vei putea câștiga atunci din advertoriale, bannere, AdSense, vânzând e-books, etc. Însă e bine să te ții de treabă și să nu te lași după doi trei ani chiar dacă nu câștigi nimic în acești primi ani. Dacă mai vrei să mă întrebi ceva scrie-mi. Și eu am o pisică aurie pe care o iubesc enorm 🙂
Și după ce începi să ai și venit, poți deschide PFA, nu e chiar complicat.
Salut Iulian! Imi poti spune te rog, daca incep sa am castiguri din Patreon (aici imi vor dona membrii de pe youtube sub forma unui abonament pentru a le oferi acces la mai multe videoclipuri de ale mele) trebuie sa am neaparat pfa sau srl din prima? Sau pot sa observ o luna daca isi va face cineva abonament sau nu? Si sa platesc impozit anual pe aceste abonamente/donatii cu declaratia le venit fara sa am pfa? Multumesc frumos!
Cred că ar fi mai bine să testezi, măcar 1 an.