Vincent Van Gogh gânduri sau părere fermă

Analizez din punct de vedere logic tot ce am citit sau vizualizat despre Van Gogh. Încerc să-mi formez o opinie, să rostesc o părere sau să-mi răscolesc un sentiment vizavi de cel considerat in timpurile noastre un geniu al picturii. Nu-mi vine în minte şi suflet decât o tristețe profundă a unui om cântată în surdină. Şi chiar aşa, de prea puțini auzită.

Tristețea e un simțământ comun oamenilor. Cu toții putem spune dacă suntem sau nu trişti sau dacă cineva ni se pare sau nu trist. Şi atunci de ce acest om nu a avut scăpare şi nu l-a simțit nimeni? De ce nu i-a simțit nimeni durerea să-l ajute?

Poate ştia prea bine să-şi ascundă sentimentele la fel ca un jucător de poker profesionist. Poate instinctual a făcut ce a făcut protejându-şi astfel opera de tot ce nu era în acord cu propria-i persoană. O operă care ştia instinctual că are să însemne ceva deşi poate nu a conştientizat niciodată acest lucru, dar la nivel profund ştia ce are de făcut. Unul dintre lucrurile înfăptuite fiind chiar suicidul. Compar asta cu retragerea unui sportiv de top în momentul când consideră că a spus tot ce era de spus, că a dat tot ce avea de dat. Orice altceva nu va fi făcând decât să pună în pericol toate rezultatele pe care le-a obținut până atunci. Un artist care îşi pune opera mai presus de propria viață. Acest om trăia instinctual şi profund şi intens tot, înlăuntrul său.

Ştia că are ceva important de spus lumii, a găsit modul în care să o spună şi a spus-o!

Ceva îmi spune că dacă ar fi foast mai „şmecher” , mai oportunist sau manipulator s-ar fi bucurat mai mult de plăcerile lumii ăsteia. Ar fi pictat tablouri care se pictau atunci, făcând astfel banii să-şi întrețină plăcerile lumeşti şi să se întrețină. Dar nu era cazul lui. Nu a vrut asta. Nu i-a plăcut nici faptul că era lăudat într-o publicație a vremii, cerându-i chiar jurnalistului să nu-l mai laude.

Misiunea lui era prea importantă pentru a fi distrasă de plăcerile lumii acesteia. Era prea important pentru un amărât de ziar din nu ştiu ce provincie. Avea să fie cunoscut în zilele noastre peste tot în lume. Să-i simtă toți revolta, înflăcărarea, bucuriile şi tristețea. Mai ales tristețea…

2017-09-19T14:07:37+00:00 19 septembrie 2017|Notițe|

Leave A Comment